Het Onvoltooide Kind

Afbeelding boek tijdelijk.jpg

Rood en licht doorschijnend, als een pasgeboren konijntje. Onaf en perfect tegelijk. Zo beschrijft Brenda van Osch de eerste aanblik van haar dochter Eva, die in 2002 veel te vroeg werd geboren. Eva woog 680 gram, minder dan een pak suiker. Het onvoltooide kind vertelt over de heftige maanden op de intensive care en de jaren daarna waarin langzaam duidelijk wordt hoeveel handicaps en problemen Eva heeft.

Negen jaar later stapt Brenda van Osch opnieuw een afdeling neonatologie binnen - maar nu als journalist. De behandelgrens voor vroeggeboren baby’s is dan net verlaagd naar 24 weken. In het Academisch Medisch Centrum volgt ze enkele extreem jonge baby’tjes en hun ouders en zit ze aan tafel als het artsenteam beslist over leven en dood. In indringende gesprekken stelt ze de vragen die ze na haar dochters geboorte niet stelde. Hoe ver willen artsen gaan met het behandelen van prille levens? Moet alles gebeuren wat medisch kan? Ook gaat ze de confrontatie aan met Eva’s dokter van toen en met zichzelf. Is ze blij dat haar dochter destijds is gered, of niet?

In Nederland worden jaarlijks zo’n 2500 baby’s vóór de 32 weken zwangerschap geboren. Dit boek geeft op een unieke manier inzicht in de morele dilemma’s rond leven en dood van deze kinderen.

Zelden zo’n aangrijpend boek gelezen. Heel persoonlijk, dicht op de huid. De tranen liepen over m’n wangen, ik voelde de pijn en de onmacht.
— Gabina Veltkamp - Aquarius
Copyright 2015 Brenda van Osch